Konserve Project

“Şimdilerde hepimiz, küçük ölçekli üretimi ve dolayısıyla ülkelerin kendi kendine ekonomik yeterliliğini planlı şekilde ortadan kaldıran neo-liberal politikaların köylük alanları nasıl çöküntüye uğrattığına tanık oluyoruz. Buna bağlı olarak gençler istihdama katılma, düzenli gelir elde edebilme umuduyla doğup büyüdükleri kırsalı terk ederek metropollere veya başka ülkelere göç ediyor ve verilen göç yüzünden köylerdeki nüfus gittikçe seyrelip yaşlanıyor.”

“Sağlıklı ve adil gıdayı sağlayan geleneksel tarıma, yerel çeşitliliği yansıtan folklorik birikime ve tarihsel geçmişi yüz yıllara dayanan yerel zanaatlara dair endemik birikim, kırsal nüfusun yaşlanmasından dolayı hızla silikleşiyor. Kültürün tek tipleşmesine yol açan popülist politikalarla merkezden kırsala uzanan soylulaştırma harekatı köylük yerleri turistik cazibe merkezlerine, maksimalist festival alanlarına dönüştürüyor.”

Bizi periferiye yönelmekten geri bırakan korkular ve çekinceler neler? Zorluklar nerede karşımıza çıkıyor, umutlu alanlar nerede beliriyor? Kırsal bölgelerde yaşayanlarla hangi müşterekleri paylaşıyoruz?

Kırsalda yaşayan toplulukları somut olmayan kırsal kültürel miras değerlerinin sanatsal pratiklerle işlenebilmesine nasıl dâhil edebiliriz?

Erişmek istediğimiz kitleyi nasıl tanımlıyoruz; bu kitlenin ihtiyaç, öncelik ve beklentilerini nasıl ölçümlememiz gerekiyor?

Endemik bilgiyi hangi yöntemlerle görünür kılabiliriz? Farklı yerellere ait deneyimleri ortak bir platformda nasıl buluşturabiliriz?

Periferiye anlamlı müdahaleler gerçekleştirmenin yolu, yöntemi nedir? Ölçülemeyenin ölçümlenmesine olanak tanıyan, nicel göstergelerden öte nitel göstergeleri dikkate alan bir etkinlik modeli söz konusu olabilir mi?

Bu bağlamda misafir sanatçı programı formatını yerele özgü etkenleri gözetmek kaydıyla kırsala nasıl taşıyabiliriz bunu “kültür götürme” yaklaşımından uzak durarak nasıl başarabiliriz?

İzmir’den KARANTİNA kolektifi ile Sofya’dan Meeting Points derneğinin Ideas Factory, Teos Kültür Sanat Derneği ve Kendine Ait Bir Oda girişimi ile iş birliğine giderek hayata geçirdiği konserve/консерва ağı, Civil Society Exchange mikro hibe programı desteğiyle dünyanın farklı köşelerinde bu sorulara cevap arayan aktivistleri, sanatçıları, küratörleri, tasarımcıları, araştırmacıları, kültür yöneticilerini ve sivil toplum örgütlerini bir araya gelmeye davet ederken somut olmayan kırsal kültürel mirasa ait değerlerin katılımcı ve yaratıcı yöntemlerle işlenebilmesine olanak tanıyacak bir modelin nasıl kurgulanabileceğine odaklanıyor.

Türkçe, İngilizce ve Bulgarca hazırlanan proje yayınını buradan indirebilirsiniz:

PROJE EŞ DİREKTÖRLERİ

Sarp KESKİNER (KARANTİNA kolektifi – Teos Kültür Sanat Derneği)

Gökçe SÜVARİ KANTÜRK (KARANTİNA kolektifi)

Diana NEDEVA (Meeting Points)

Vesy DEYANOVA (Meeting Points)

KOLAYLAŞTIRICI

Yanina TANEVA (Ideas Factory)

GRAFİK TASARIM VE UYGULAMA

Emre DUYGU

GRAFİK İLLÜSTRASYON

Alexandra NIKOLOVA

EDİTÖRLER

Sarp KESKİNER
Hale ERYILMAZ

REDAKTÖRLER

Will BUCKINGHAM (Wind & Bones)

Hannah STEVENS (Wind & Bones)

Sarp KESKİNER

ÇEVİRİ

Hale ERYILMAZ

TEŞEKKÜRLER / THANKS

Branimir MORFOV

Borga KANTÜRK (KARANTİNA kolektifi)

Esra OKYAY (Kendine Ait Bir Oda inisiyatifi)

Melih ERGEN (Teos Kültür Sanat Derneği)

Yaşar KOÇAK (Teos Kültür Sanat Derneği)

HİBE SAĞLAYICILAR

Research and networking phase of konserve/консерва is funded by Civil Society Exchange.  [CSE] Program, aims to support the capacity strengthening of the civil society organizations and civil initiatives.
It intends to contribute to the formation of a resilient civil society through supporting stronger relations among the CSOs and civil initiatives based in Turkey and EU. The goal of the program is to develop the capacity of CSOs from Turkey and Europe by providing them international mobility possibilities, as well as space for mutual learning.

İŞTİRAKÇİLER